<h2>ΟΠΤΙΚΑ ΜΗΤΡΟΥ</h2> <h2>ΟΠΤΙΚΑ ΜΗΤΡΟΥ</h2> <h2>ΟΠΤΙΚΑ ΜΗΤΡΟΥ</h2> <h2>ΟΠΤΙΚΑ ΜΗΤΡΟΥ</h2> <h2>ΟΠΤΙΚΑ ΜΗΤΡΟΥ</h2>
Previous Next
Φακοί Επαφής

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

⦁    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τύπος φακών επαφής?

Γενικότερα, αν ο χρήστης φακών επαφής φροντίζει σωστά τους φακούς του και ακολουθεί τους γενικότερους κανόνες ορθής χρήσης τους, περιορίζονται κατά πολύ οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία μόλυνση ή φλεγμονή. Ο πιο υγιεινός τύπος φακών επαφής είναι οι ημερήσιοι φακοί επαφής, διότι οι χρήστες απλώς τους πετούν στο τέλος της ημέρας, με αποτέλεσμα οι εναποθέσεις να είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα διαλύματα ή τις θήκες τους ουσιαστικά εξαλείφονται. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η μόλυνση των φακών, και η μόλυνση των θηκών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που προκαλούν μόλυνση και φλεγμονή των οφθαλμών.

 

⦁    Ποιος κίνδυνος υπάρχει αν συνεχίσω να φορώ τους φακούς επαφής μου μετά το χρονικό διάστημα που μου έχει συστήσει ο εφαρμοστής?

Δυστυχώς πολλοί χρήστες μαλακών φακών παρατείνουν το χρονοδιάγραμμα χρήσης που τους έχει συστήσει ο εφαρμοστής του. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση για υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών στους χρήστες που δεν συμμορφώνονται με τη συνιστώμενη συχνότητα αντικατάστασης.

 

⦁    Ποιες είναι οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής και πως προκαλούνται?

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της χρήσης φακών επαφής είναι η μόλυνση του κερατοειδούς (το διαφανές πρόσθιο στρώμα του οφθαλμού). Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο οφθαλμός ερεθιστεί ή γδαρθεί παρουσία βακτηρίων ή άλλων μικροβίων τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον κερατοειδή και να τον μολύνουν.

Η μικροβιακή κερατίτιδα μπορεί να είναι μια σοβαρή πάθηση που να οδηγήσει στην τύφλωση αν δεν αντιμετωπισθεί. Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο συνηθισμένες από τις μυκητισιακές και εξελίσσονται ταχύτατα. Κάποια από τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος, ερυθρότητα, έκκριση βλέννας και η θολή όραση. Συχνά προσβάλλει μόνο τον ένα οφθαλμό. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 

⦁    Αν κοιμάμαι με τους φακούς επαφής μου, επηρεάζεται ο κίνδυνος μόλυνσης?

Ναι. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση των φακών επαφής στη διάρκεια της νύχτας (παρατεταμένη χρήση) αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

⦁    Τι μπορώ να κάνω αν τα μάτια μου είναι ξηρά, οι φακοί επαφής μου δείχνουν αδιαφανείς και όταν τους φορώ νιώθω δυσφορία?

Πρώτα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον εφαρμοστή σας για να αξιολογήσει την κατάσταση των φακών επαφής σας. Οι αδιαφανείς φακοί δεν θολώνουν μόνο την όρασή σας αλλά μπορούν να προκαλέσουν επίσης φλεγμονή του άνω βλεφάρου, έντονη ερυθρότητα των ματιών, ή ακόμα και μόλυνση των οφθαλμών. Οι πέντε παρακάτω παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για τη διατήρηση της καθαριότητας των φακών:

Α. Να τους αντικαθιστάτε όσο συχνά σας έχει συστήσει ο εφαρμοστής σας. Η χρήση τους πέρα από το συνιστώμενο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει εναποθέσεις και δυσφορία όταν τους φοράτε.

Β. Μην τους φοράτε στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να καταστήσει αδιαφανή τον φακό ή ακόμα και να προκαλέσει μόλυνση του οφθαλμού.

Γ. Όταν αφαιρείτε τους φακούς, να τους τρίβετε και να τους ξεπλένετε (εκτός αν είναι μιας χρήσης). Τρίβοντάς τους μέσα στην παλάμη σας για 5-20 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το διάλυμα φροντίδας τους, βοηθάτε στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων και των βακτηρίων. Οι φακοί επαφής καθαρίζουν έως και 8 φορές καλύτερα αν τους τρίβετε.

Δ. Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς σας. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι δεν τους μεταφέρετε ρυπογόνες ουσίες από τα χέρια σας.

Ε. Τα αντισταμινικά, τα αγχολυτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι κάποια από τα φάρμακα που ενδέχεται να προκαλέσουν ξηρότητα. Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν στη λίπανση των φακών όταν υπάρχει αίσθημα ξηρότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συμπερασματικά, οι καθαροί φακοί ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο επιπλοκών ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν καθαρή, ευκρινή όραση.

 

⦁    Μπορώ να φορώ τους φακούς επαφής μου αν ακολουθώ κάποια  φαρμακευτική αγωγή τοπικά στα μάτια μου?

Οι μαλακοί φακοί ενδέχεται να απορροφήσουν το φάρμακο και να προκαλέσουν αίσθημα καύσου ή τσούξιμο στο μάτι, ενώ μπορεί ακόμα και να αποχρωματίσουν τον φακό. Το χρονικό διάστημα αναμονής από την εφαρμογή του κολλυρίου μέχρι την χρήση των φακών επαφής μπορεί να εξαρτάται από τη σύσταση και τα συντηρητικά  του σκευάσματος. Οι φακοί επαφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την εφαρμογή αλοιφής στα μάτια σας, καθώς το ιξώδες του σκευάσματος ενδέχεται να δημιουργήσει μια μεμβράνη πάνω στον φακό. Το πιο σωστό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρό σας.

 

⦁    Μου έπεσε ο φακός επαφής στο πάτωμα και δεν προλαβαίνω να ακολουθήσω ολόκληρο τον κύκλο φροντίδας του, τι μπορώ να κάνω?

Δεν αρκεί να ξεπλύνετε απλώς τις μολυσματικές ουσίες και τη σκόνη του πατώματος. Το δάπεδο του μπάνιου και άλλες παρόμοιες επιφάνειες ενδέχεται να φιλοξενούν ένα μεγάλο πλήθος μικροοργανισμών. Η μόνη ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείσετε έναν καινούριο φακό επαφής. Αυτό είναι εύκολο αν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής. Η αμέσως επόμενη λύση είναι να καθαρίσετε τον φακό και να ακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδικασία απολύμανσης όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή του συστήματος φροντίδας. Όλοι οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να διαθέτουν ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως για την περίπτωση που τα χρειαστούν.

 

⦁    Μπορώ να χρησιμοποιώ νερό της βρύσης για να ξεπλένω, να τοποθετώ ή να αποθηκεύω τους φακούς μου?

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης για οποιοδήποτε στάδιο της φροντίδας των φακών, ούτε για να ξεπλένετε τους φακούς και τη θήκη τους. Φροντίστε να σκουπίζετε καλά τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε το φακό. Το νερό της βρύσης περιέχει μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση του ματιού και απώλεια της όρασης.

 

Ε. ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Υπάρχει πρόβλημα αν φορέσω τους φακούς επαφής μου στο αεροπλάνο?

Στις καμπίνες των τουριστικών αεροπλάνων επικρατούν συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, μειωμένης συγκέντρωσης οξυγόνου και ξηρότητας της ατμόσφαιρας. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στους χρήστες φακών επαφής, ιδιαίτερα σε πτήσεις διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις ώρες. Η χρήση λιπαντικών τεχνητών δακρύων εγκεκριμένων για τη χρήση με φακούς επαφής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το αίσθημα ξηρότητας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Να θυμάστε ότι το όριο για τις συσκευασίες μεταφοράς υγρών ουσιών στις πτήσεις είναι τα φιαλίδια των 100ml. Θα διαπιστώσετε ενδεχομένως ότι νιώθετε μεγαλύτερη άνεση στα μάτια όταν φοράται γυαλιά οράσεως στα αεροπορικά ταξίδια σας, ιδιαίτερα για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

 

⦁    Υπάρχει πρόβλημα αν φοράω τους φακούς μου στο αυτοκίνητο όταν το σύστημα εξαερισμού φυσά στο πρόσωπό μου ή όταν με φυσάει ο αέρας από το παράθυρο?

Όταν φυσά αέρας στα μάτια σας, μπορεί να νιώσετε τα μάτια σας να ξεραίνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και θολή όραση. Κάποια υλικά φακών επαφής ενδέχεται να εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά σε τέτοιες συνθήκες ενώ τα εγκεκριμένα για χρήση με φακούς επαφής λιπαντικά τεχνητά δάκρυα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν βοηθητικά.

 

⦁    Είναι ασφαλές να κάνω ντους φορώντας τους φακούς?

Συνιστάται να μην φοράτε τους φακούς την ώρα που κάνετε ντους καθώς οι φακοί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με οποιανδήποτε μορφή νερού. Αν και σπάνια, μια επικίνδυνη για την όραση επιπλοκή, η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα, προκαλείται από έναν οργανισμό που είναι παρών σε όλες τις μορφές μην αποστειρωμένου νερού (πισίνες, νερό της βρύσης, σάουνες, πηγάδια και ντους). Είναι προτιμότερο να φοράτε τους φακούς επαφής σας μετά το ντους.

 

⦁    Είναι ασφαλές να κολυμπάω με τους φακούς επαφής?

Συνιστάται να μην φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε, καθώς οι φακοί επαφής δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή νερού ώστε να μην προκληθεί μόλυνση. Αν πρόκειται να κολυμπήσετε με φακούς επαφής, τότε είναι σημαντικό να φοράτε γυαλάκια κολύμβησης που να εφαρμόζουν πολύ καλά. Αν κατά λάθος τα μάτια σας έρθουν σε επαφή με το νερό, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε λιπαντικά τεχνητά δάκρυα για να χαλαρώσει η επαφή του φακού με το μάτι, και να αφαιρέσετε τον φακό με καθαρά, στεγνά χέρια και στη συνέχεια να τον καθαρίσετε με το κατάλληλο υγρό ή να τον πετάξετε.

 

⦁    Μπορώ να φορέσω τους φακούς επαφής κάποιου φίλου μου αν τους καθαρίσω πριν τους φορέσω?

Δεν πρέπει ποτέ να φοράτε τους φακούς επαφής κάποιου άλλου. Οι φακοί επαφής είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα και προορίζονται αποκλειστικά για χρήση στα μάτια του συγκεκριμένου χρήστη. Φορώντας τους φακούς επαφής του φίλου σας, διατρέχετε τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών σας.